top of page

Kunst in Coevorden (deel9)

Vanmorgen realiseerde ik mij dat het weer vrijdag is geworden. Niet een hele bijzondere dag, maar wel een dag waar op ik de blog weer online wil hebben en dat ik dus weer opzoek moet gaan naar een kunstwerk in Gemeente Coevorden.

Ik had een drukke weer waarin ik halverwege ook nog eens wat rustiger aan moest doen omdat ik na een vaccinatie een paar dagen een beetje minder fit was. Dat paste zooo niet in mijn agenda, maar ik heb maar met mijzelf afgesproken dat ik dat ondanks de vakantieperiode gewoon oppak en dan extra hard ga bijwerken. Maar goed, het is nu vrijdag en ik had er dus nog niet over nagedacht wat en welk kunstwerk ik vandaag zou opzoeken. Terwijl ik me in de ochtend voor de laatste keer om 6 uur (voorlopig) uit bed slinger voor één van de kinderen en ik aan mijn eerste bak koffie begon ging ik gewapend met telefoon zoeken.

 

En zoals altijd kom ik dan uit op een en de zelfde kunstwerk. Een die ik tot nu toe steeds loop te vermijden, omdat het midden in de stad is en ik bij voorbaat al een senario kan gaan schetsen dat wanneer ik die op de foto zet (laat staan een selfie) ik gewoon weet dat dat met al het doortrekkende volk de aandacht ga trekken.

Winkels zijn open en mensen fietsen en lopen daar en misschien zijn de terrassen ook wel vol.

Vandaag kan het wel iets anders lopen, bedacht ik mij. Mijn jongste dochter had een afspraak bij het gemeentehuis voor een nieuwe ID kaart. Ik ben er vroeg uit en kom ook vroeg in het centrum en dus minder mensen. Uiteindelijk zou ik toch wel op dit kunstwerk uitkomen en het is geloof ik ook een beetje het boegbeeld van Coevorden, want het is een ganzen thema kunstwerk. Laten we eerlijk zijn, hoor je Coevorden dan hoor je Ganzen. Ook wel meer, maar dit zijn wel de twee dingen die bij elkaar horen in de zelfde zin. Dus midden op het markplein in hartje Coevorden heb ik mijn moed bij elkaar geraapt om foto's te maken van dit kunstwerk.

Ganzen Geesje zoals het beeld heet is een fontein met een aantal ganzen, een van de ganzen word vast gehouden door het meisje in het beeld. Na wat informatie over dit kunstwerk te hebben opgezocht kwam ik er achter dat dit kunstwerk gemaakt door Johan Sterenberg is geplaatst in oktober 1978.

Wat verder achtergrond informatie is dat sinds 1961/1962 men al bezig was om 'weer' ganzenmarkten te organiseren en dit beeld is er dus later bij gekomen om de gedachte in stand te houden. Het al langer het een idee was van de middenstand met het idee om het ganzenhoeden gebeuren weer leven in te blazen, dit beeld is zeg maar onderdeel hiervan.

Ik vond het heel grappig te lezen dat het beeld f 35.000,00 heeft gekost. De f staat voor florijn geld wat in nederland gebruikt werd voor de gulden. Het symbool f zijn ze gewoon blijven gebruiken voor de gulden. Voor de mensen die geen flauw idee hebben wat guldens voor waarde hebben is dit het rekensommetje:
1 euro = f 2,20 , dus f 35.000,00 = circa 15.909,00 euro
Dit is als je de letterlijke berekingen met waarde gebruikt die ze hanteerde in 2001. Als je kijkt wat er met geld is gebeurt en hoe de inflatie is gegroeit dan heb je hele andere bedragen in euro termen. Vroeger was een brood circa 1 gulden in de supermarkt en nu inmiddels 1,10 in euro's wat dan technisch bijna f 2,50 is.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page