top of page

Kunst in Coevorden (deel 44)


Voor de blog van dit kunst werk 'Le matin' had ik meerdere dillema's deze week en de week is voor mijn gevoel al weer bijna voorbij! De laatste tijd heb ik meer werk om handen en daar probeer ik nog hard mijn draai in te vinden. Dingen als deze blog vallen een beetje in het geniet omdat ik s'avonds zo moe ben dat zodra ik thuis ben al eigenlijk wel klaar ben voor mijn bed. Best lastig als je ook nog andere dingen op je waslijst met "things to do" hebt. maar met de tijd zou ik hier ook wel mijn ritme in vinden.

Dan had ik nog een extra dilemma, want het kunstwerk staat op een schoolplein en ik kom liever op een leeg schoolplein, zonder een heleboel nieuwsgierige gezichten. Na een paar pogingen een druk plein te hebben gehad heb ik deze week maar bedacht dat ik dan maar na sluitingstijd moet gaan. Toen ik daar aan kwam was het hek rond om de school dicht en is te hoog om er overheen te klimmen. Sterker nog De Nieuwe Veste is goed beveiligd met video bewaking, dus dat was een tegenvaller. Na twee tellen helemaal van mijn stuk gebracht te zijn heb ik besloten om door het hek te fotograferen. Wel zijn de foto's dan een stuk lastiger want ik heb dan met de volgende aantal dingen te maken:


  • Wanneer je een foto maakt met je telefoon en gaat inzoomen heb je bij elke inzoom stap steeds minder kwaliteit, want hij moet dit digitaal doen en vergroot ( makkelijk uitgelegd) de pixels gewoon.

  • Bijsnijden heeft minder kwaliteitsverlies, maar ook dit heeft grenzen.

  • Als je met je telefoon op een redelijk afstandje staat van wat je fotografeert lijkt datgene in de foto ineens 2x verder weg en kleiner.

Dus ondanks dat, dan toch maar doen. In de foto's zie je dus ook dat de "close ups" wat minder zijn van kwaliteit, of ik ben gewoon te perfectionistisch. Ook is alle hoeken mooi uitlichten op de foto erg lastig als je zo beperkt bent door een hek, maar ik denk dat er zeker een foto bij is die een mooi beeld geeft.Wat er op het plein staat is de "le matin".

Ja frans sprekende Nederlanders dat is een zinsopbouw fout...en voor de gene die geen frans kunnen. Ons Nederlandse 'De' is vertaalt naar frans 'le'. Maar omdat le in de titel van het kunstwerk hoort voeg ik de 2x de in beide talen gewoon lekker toe. Le matin is letterlijk vertaald trouwens: de ochtend.


De maker van dit beeld is Bastiaan de Groot en is afgestudeerd voor het vak beeldhouwer. Zijn hedendaagse stijl is nu voornamelijk abstracte kunst en dit is ook goed terug te zien in het beeld op de foto's.

Ik heb over deze man al es eerder een blog gedaan met o.a. het kunstwerk She lost her head wat erg vergelijkbaar is met le matin, maar hij heeft natuurlijk nog veeel meer op zijn répertoire. Zijn werkmaterialen, zoals marmer en natuursteen of wat hij dan maar wil gebruiken regelt en importeert hij allemaal zelf.


Wat het beeld uitbeeld is eigenlijk niet te vinden op internet, maar gelukkig stond er wel een beschrijving in het mooie kunstboek. Het moet een vrouw uitbeelden die naar achteren buigt. Dit beeld en het ander kunstwerk She lost her head waren onderdeel van een solo expositie in Coevorden die door de voormalige Woningstichting Inter Pares werden aangebonden ( nu Domensta).
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page