top of page

Kunst in Coevorden ( deel 25)

Na een drukke week waarbij ik echt moest opleten hoe ik mijn uurtjes moest indelen had ik tot aan gisteren er nog zo'n week aangeplakt. morgen ga ik er lekker een uurtje later uit dan normaal en met een beetje geluk werkt het weer ook nog iets mee om de tuin ook eens weer 'winterklaar' te maken. De bladeren vallen inmiddels met een fink geweld uit de lucht en mijn tuin bedekt met een flinke berg oranje, wat voor mijn het signaal is om er dan toch maar wat mee te moeten. Vanuit het raam heb ik een paar prachtige sprookjesachtige dagen voorbij zien komen door de dikke mist die wij hebben gehad en ik was jammergenoeg door deze eerder genoemde drukte niet in staat geweest om hier ook buitenshuis van te genieten. Gelukkig komt mist vaker voor.


Onder het genot van prachtige herfsttaferelen heb ik wel een momentje genomen om een kunstwerk in de gemeente Coevorden op te zoeken en ben ik dit keer echt dicht bij huis gebleven.
In Coevorden staat een kasteel zoals velen weten, maar we hebben ook nog een paleis. Dit paleis 'van het noorden' was de vroeger meisjesschool of anders genoemd vakschool voor meisjes en is gebrouwd in 1923 naar ontwerp van architect H. Benninck Jr. Zijn ontwerp heeft wat weg van amsterdamse stijlen maar neigt ook naar art deco door zowel het uiterlijk van buitenaf als het interieur.

Alleen al de hoofdingang zelf was al een prachtig design met een designers deur en glas in lood.

Het lijkt erop dat er een meer hedendaagse deur is geplaatst bij de renovaties en het glas in lood heeft geen gekleurde glas. Toen ik vroegere foto's voor mijn eigen beeldvorming opzocht, zag ik dat deze ook nooit gekleurd zijn geweest. Het gebouw blijft hoe dan ook erg indrukwekkend en is ook niet voor niks opgenomen in het monumentenlijst. Details wat het gebouw ook erg bijzonder maken, zijn de ventilatie roosters die elk een kunstwerkje op zich zijn. Wanneer je voor het gebouw staat en je gaat echt opletten wat je nog meer aan kan vinden aan bijzonderheden kan je nog wel een handje vol prachtige details opnoemen.


Tegenwoordig is het geen meisjes vakschool meer en heeft men het gebouw van verval gered door het te renoveren en er apartementen van te maken.


Ter nagedachternis van de periode dat meisjes hier leerde en opgeleid werden om de perfecte huisvrouw en echtgenoten te zijn is er een standbeeld naast het gebouw geplaatst. Als je voor het gebouw staat en richting de hoofdingang kijk kan je die vinden aan de linkerkant bijna onder een enorme boom.

Het kunstwerk beeld een meisje in gewaarden met een hoofddoek uit, wat overigens redelijk vergelijkbaar is met het klederdracht van die periode. Het zou niet helemaal kloppen, maar ik vermoed dat dit de link is naar elkaar.

Op het voet van het standbeeld is het met de naam Groenewoud/Buij. Dit is een nederlands kunstenaarsduo, bestaande uit Gerard Groenewoud en Tilly Buij.

Het beeld is geplaatst in november 2001.


Ook al rij ik met regelmaat langs het gebouw door de hoge boom naast het gebouw valt het gebouw je niet direct op. Het schermt ook compleet het kunstwerk af is ook pas iets wat je op het laatste moment zou zien wanneer je het terrein oploopt vanaf de hoofd ingang.

Het brouw is verder helemaal omricht met bijpassende gemetseld hekwerk en voelt daardoor best wel als een geborgen plek.

Ik kan mij best voorstellen dat wanneer je het voorrecht hebt om in dit gebouw te leven dat je hier een prachtig plekje hebt met een mooi uitzicht doorde grote ramen. Zeker als je op een hoger niveau woont.


Stiekem was ik wel een beetje nieuwsgierig naar het interieur. De stap om zomaar aan te bellen om het gebouw te bewonderen vond ik persoonlijk een beetje te veel van het goede. Ik geloof 100% zeker dat het net zo mooi is als de buitenkant.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page