top of page

Kunst in Coevorden (deel 42)

Voor deze blog moest ik even de hele reeks aan doorlopen om zeker te weten welke kunstobjecten al gedaan zijn en welke er nog moeten komen. Dit al weer de 42e deel en er zijn mij een paar dingen opgevallen. De Tumblnail die ik nu maak is een heel stuk leuker dan hoe ik begon en ik gebruik niet veel zeggende titels. Ik hou er van om mijzelf elke keer te verbeteren en als ik al die titels voorbij zie komen en de eerste foto's die ik gebruik als tumbnails krijg ik een heuze Chringe gevoel. Ik denk dat het tijd word om deze binnenkort eens allemaal aan te passen. Ik weet niet hoe wix dit dan daarna weer onder elkaar zet, maar ergens is dat vind ik ook niet erg en krijgen de oudere blogs weer even een podium.Voor deze blog blijf ik relatief dicht bij huis en ging ik op zoek naar een paar kunstwerken die te vinden zijn in Dalen. Een van deze kunstewerken pak ik vandaag op en de andere komen in een van de andere blogs.

Deze blog zou toch wel zwaarbeladen door wat duister nederlandse geschiedenis realiseerde ik mij nadat ik achtergrond informatie ging opzoeken, maar toch is het denk ik goed om hierover te praten.


De indiëganger zoals het beeld heet, wou ik eigenlijk iets van een maand terug al gebruiken in een blog. Alleen was dit niet mogelijk omdat het kunstwerk weg is gehaald van de plek. Er wordt namelijk iets gebouwd op die plek. Afgelopen week was ik op doortocht en zag dat ze hem terug hebben gezet op steenworp afstand van waar hij oorspronkeljk stond. Op dat moment had ik de tijd niet dus ik doe 'm nu.

Hij heeft op de orginele plek bij de Spinde gestaan vanaf juli 1994 en onthuld door mevr Spoor de weduwe van deze Generaal Spoor. Nu om een circa 20 meter afstand van de orginele plek staat hij nog steeds bij de Spinde. Maar wat is het verhaal achter dit beeld?

Generaal Spoor werd mede door zijn goede reputatie gestuurd naar indië om daar vrede en orde te herstellen. Hij heeft eenmaal in Indië een bijzonder vorm van promotie gehad en als ik het goed lees in alle naslagwerk had dit te maken dat hij op vlak van militair als politiek erg goed zichzelf wist neer te zetten waardoor hij in Den Haag gewoon opviel. Het wordt niet letterlijk uitgeschreven, maar het is wel zichtbaar waar deze bron op speculeert.

Uiteindelijk liep de generaal tegen allelei problemen op en vertragingen waardoor hij niet kon uitvoeren waar hij voor ingezet was.


Vanuit Dalen gingen 59 mannen naar Indië in de periode van 1945 - 1950. Ze kwamen daar met de missie om vrede en orde te brengen. Er werd een krant opgezet om het contact met het dorp instand te houden. Dametin zoals deze hete zorgde voor een maandelijkse krant met het plaatselijke nieuws. Thuisgekomen zijn de mannen feestelijk onthaald en kregen erkeningen vanuit het dorp iets wat door de Nederlandse overheid niet is gebeurt. Een paar jaar voor het beeld is geplaatst zijn deze indiëgangers nog bijelkaar gekomen tijdens een reünie die daarnaar jaarlijks is gehouden werd tot en met 2007, mede door de steun van overheid en ministerie van defensie. Wat mooi is dat er uiteindelijk toch nog wat mee gedaan is en deze mannen niet werk voor hun land hebben gedaan zonder op z'n minst een aardigheidje.


Het beeld in kwestie stelt een infanterist voor (wat een soldaat te voet betekent) in gevechtsstuniek met een plopperpet die op patrouille is. De man staat op een zuil met 2 plaquettes. De bovenste beeld een helm,zwaard en plamtak voor en op onderste staat de tekst:

Ned. oost Indië
voor orde en vrede
1945 - 1950

Ik was wel nieuwsgierig over deze periode in indië, want ik moet bekenen dat ik eigenlijk maar weinig van af weet. Zo weet ik dat nederland een kolonie in het land heeft gehad, maar door de tweede wereld oorlog wordt er op scholen meer aandacht gegeven aan het vertellen over deze oorlog dan de geschiedenis die Nederland heeft met Indië. Ik zou niet zonder het te googlen kunnen vertellen wat nou belangerijk is om te weten.

Ik ben begonnen met het googlen naar "voor orde en vrede". Kort samengevat is dit een project een onderscheidingof erkenning geweest aan een periode waarbij Nederland met millitair geweld hun deel in (Nederlands) Indië terug onder controle wilden krijgen. Nederland zoals hier genoemd zijn de mensen die het land bestuurde en dan in dit geval besluiten om een oorlog onder een schuilnaam te starten. Het land onder controle houden was voor Nederland belangerijk om bepaalde handelsproducten, denk hierbij bijvoorbeeld aan suiker, koffie en thee. Dit alles ging ten koste van de indische bewoners die dan te maken kregen met onder anderen uitbuiting en natuurlijk het nodige portie geweld.


Nederland heeft toen geprobeerd om de gemoederen nog enigzins te herstellen en de bewoners tevreden te stellen. tja... als ik in hun schoenen zou hebben gestaan en er zouden flinke groepen witte mensen komen die ik niet zou verstaan en die vervolgens mijn land zou afpikken en ik zou slechtbehandeld worden zou ik ook niet zitten wachten op een "goedmakertje". Dus dat dit niet heeft gewerkt snap ik volkomen. Er onstond een onafhankelijkheids oorlog.


De Nederlandse burger die daar als soldaat naartoe gestuurd werd om "even vrede en orde" te gaan organiseren zouden er vast met de beste intenties daar naar toe zijn gegaan (aanname natuurlijk). En er zouden ook vast mensen zijn geweest die het kleine verschil hier en daar konden maken, maar de basis is niet goed. Het land was gepikt en leeg geroofd en ook al was dat niet alleen door de Nederlanders. Eigelijk is het gewoon niet goed te praten. Alle mensen die in deze oorlog hebben gezetten en natuurlijk ook andere oorlogen maken verschrikkelijke situaties mee die niemand eigenlijk zou moeten doormaken...


Terug naar het beeld. De plek die hij nu heeft gekregen staat mooi in het zicht en ik denk dat het plekje zelfs beter podium pakt als de vorige.

Het beeld is niet schoongemaakt, waardoor er over de bovenkant mos groeit. Dat siert het beeld vind ik best wel.
0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page