top of page

Kunst in Coevorden (deel 33)

Heb je vorige week een blog gemist? Niet zo raar, afgelopen maandag kon ik geen blog klaar maken omdat ik ziek ben geworden. Inmiddels is het wel een heel stuk beter en kan ik weer een blog maken voor jou als lezer, maar voor een week geleden was ik dan toch aan de beurt. Ach iedereen wordt toch eens een keer ziek en ik ben stiekem toch wel trots dat ik de laatste 2 jaar alle ziektekiemen buiten het huis heb weten te houden.


Terwijl de rest van het huis niet ziek werd en gewoon door kon gaan waar ze gebleven waren heb ik dus even een time-out op alles gehad.

Ook al ben ik nog niet helemaal fit en dat zou na verwachting nog wel een paar week duren, maar vind ik het wel weer tijd worden om de blog weer op gang te krijgen. In mijn verzameling van foto's zit nog één kunstwerk die zonder te veel energie moet verspillen gebruikt kan worden voor de blog. Deze kunstwerk is iets wat in het dagelijkse leven continue gebruikt wordt. Ik denk niet dat het ook direct gezien zou worden als een kunstwerk, maar toch hebben mensen er voor gezorgd dat deze hedendaags gebruikte brug extra mooi is. Wanneer je er van bewust bent is het denk ik ook wel te zien dat dit een mooi verstopt stukje kunst is.


Het boek overkunstwerken (van grenssteen tot kunstwerk) legt uit dat deze zes meter hoge brug een reconstructie van de weg Sleen-Rolde is. Wanneer je na boven kijkt zie je de omtrek en schaduw van een varende boot, de staanders geven de doorsnee van het kanaal aan.

Voor de gene die dat niet weten deze brug loopt over het Oranjekanaal wat een van de drie grootste kanalen in drenthe is. Kanalen waren de vaarroutes voor het transport van goederen en de bruggen die er overheen gelegd waren moesten opgehaald (open) kunnen worden. Hoe minder dit voor hetvervoer van goederen is ingezet hoe meer bruggen vervangen werden met versies die niet meer open kunnen.

Met het vervangen van deze bruggen zijn een deel oude bruggen op monumentenlijsten en soms ook kunstlijsten en ook zijn er nieuwe (bijzondere) bruggen op de kunstlijst gekomen.

Deze brug in het centrum van Schoonoord is ontworpen door Ids Willemsma en is geplaatst in 1997.


De foto die ik genomen heb, heb ik toen gelijk gemaakt terwijl ik de foto's nam van het lichtkunstwerk in de vezels waar ik een paar week terug al een blog over schreef. Wetende dat deze opgenomen is op de kunstlijst heb ik deze gelijk op de foto gezet voor het moment dat ik hierover wou gaan schrijven.
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page