top of page

Kunst in Coevorden (deel 27)


Ik zei het vorige week al, maar de zon is snel onder en door drukte is het soms erg lastig om voor dat het donker is geworden doordeweeks een foto klaar te hebben. Al blijft mijn goal de vrijdag aan te houden, kan ik meer tijd vrijmaken in het weekend binnen daglicht uren. Wat dus betekend dat een blog vermoedelijk en uiterlijk op de maandag online komt. De maandag is over het algemeen toch een dag die ik langzaam opstart met alle opstart struggles die deze (totaal) niet ochtendpersoon heeft. Het ideale moment voor mij om dan wat in elkaar te zetten.


Dit weekend heb ik even een mooi moment afgewacht. Het weer wat echt 50/50 miezerig, druilerig en grauw, naar zonnig en welkom weer. Zeker zondag waren er mooie en goede momenten met een mooie zonsondergang. Dit vind ik het mooiste moment van de dag om een foto te maken, want je hebt dan het zogenaamde gouden uur waarin de zon extra warm licht heeft. Het kunstwerk dat ik heb opgezocht staat tegenover Plopsa land Dalen. Terwijl ik de beste perspectief aan het opzoeken zag ik iets groots landen op een bord op een paal even verder op. Een dikke roofvogel had plaatsgenomen op een bord aan een paal nog geen tien meter van mij af. Net te ver weg om met zekerheid te durven zeggen dat dit een buizerd is. Toen ik iets dichter bij kwam in de hoop dat ik een betere kans kan maken om het dier op de foto te zetten met de telefoon ging het er al weer vandoor. Echt zo'n momentje waar je van kan genieten.

De omgeving helpt hier ook wel aan mee, Met Plopsa in mijn rug kijk je uit over weiland met voor mijn voeten een beetje water wat wat weg heeft van een vijver en een slootje met een kleine sluis erin. Een inmiddels half vergaan bankje staat er waarschijnlijk expres, met een overduidelijke boodschap voor voorbijgangers om zeker hier even een momentje te pakken om er van te genieten.Naast het bankje staat er een best groot kunstwerk in de grond. Het heeft wat weg van een schep, wat naar mijn mening gelijk gelinkt moest zijn aan de periode van veen en turf. Ze gebruikte een schep die geloof ik turfsteker word gebruikt en dit kunstwerk heeft er wel iets van weg.

Aan de ene kant richting de weg kant staat Magisch Drenthe gegrafeerd in het beeld terwijl er op de achterkant een plaatje met wat uitleg is gemonteerd.

Ik heb dit beeld al vaker gezien en niet alleen in de gemeente Coevorden maar ook zeker in de omgeving van Hoogeveen en Emmen. (Als mijn geheugen mij niet faalt) Dit maakte mij wel extra nieuwsgierig naar het beeld. Ik weet niet of het materiaal geroest is of dit een soort coating is, maar het oogt zeker roestig.Op het plaatje aan de achterzijde zit een een verhaaltje, wat ik pas ging lezen toen ik thuis was. Het werd spontaan drukker en al die ogen maken mij dan toch een beetje nerveus. Het plaatje heeft wat extra informatie en ja hoor mijn voorgevoel klopte, het gaat over turf en ja ik heb er inderdaad meerdere van gezien, want zoals de tekst beschrijft zijn er meerder geplaatst in Drenthe. Het is een project van Recreatieschap Drenthe maar de ontwerper of maker word jammer genoeg niet vermeld. Ook op de site van SamenDalen wordt ik niet veel wijzer dan dat er bij het beeld vermeld is. De titel is wel heel duidelijk met de naam:

"Herinnering aan het veen"De omgeving is prachtig en voorzien van toeristische informatie. Erg praktisch als je verblijft in een huisje van het park de Huttenheugte Centerparcs en je wilt graag weten wat je kan doen in de omgeving. Het bord heeft een dubbele kant en is voorzien met de talen Nederlands en Duits. Nieuwsgierig wat er op staat? Wanneer je inzoomt op de foto's hieronder kan je het denk ik nog net lezen en anders... zoek de plek zelf maar eens op. Ik weet zeker dat je er geen spijt van hebt.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page