top of page

kunst in coevorden (deel 21)

In de dagen dat het in iedergeval droog is probeer ik nog wel eens een rondje te lopen. Mijn ervaring is inmiddels dat Coevorden niet zo groot is en wanneer je een stukje begint te lopen je ook zo buiten Coevorden staat of zelfs buiten nederland. Ik leer gaande weg alle plekjes, steegjes en kiertjes kennen van dit stadje en sta iedere keer weer vol verwondering te kijken na de hoeveelheid mooie en bijzondere gebouwen die blijkbaar ook nog erg veel geschiedenis dragen. In de 3 jaar tijd dat ik hier woon en zeker in de afgelopen 21 weken dat ik deze blog serie ben gaan schrijven blijven ik steeds bijzondere verhalen tegenkomen.

Ook denk ik ieder keer door bijna alle kunstwerken en standbeelden heen te raken en kom dan weer iets tegen in een van mijn fietstochten wat ik dan gelijk wil uitzoeken. Voor de blog's wil ik graag alle kunstwerken en standbeelden binnen gemeente Coevorden hebben.


Het beeld wat ik voor deze week heb gekozen was een beetje verstopt. Ik wist via internet wel ongeveer de lokatie en toch liep ik er steeds voorbij zonder door te hebben dat ik het deed. Dat komt omdat het beeld omringt word door heggen, struiken en perkbloemen die het beeld bijna lijken te knuffelen. Ik vond dat ergens wel toepasselijk. Het beeld waar ik het over heb het een trieste achtergrond en dat natuur het beeld lijkt te knuffelen vond ik best wel iets toepasselijks hebben.het beeld is een verzetsmomument en staat aan de Van Heutszpark op de hoek van de Churchilllaan. Het is een gemetselde muur met een van natuursteen gemaakte reliëf in het midden die een vastgebonden man voorsteld. Hij zou voor een waarschijnlijke vuurpeloton staan (om geëxecuteerd te worden) dat staat niet in de bechrijving, maar in mijn ogen wel een logisch gevolg. Op het metselwerk staan de opschriften "VERZET 1940-1945" en "VOOR HEN DIE VIELEN".

Het momument is gemaakt door Bas Galis en werd geplaatst in 1949 in nagedachtenis van de mensen die in de oorlog waren omgekomen doordat ze in het verzet zaten.

Ik vond nog terug op de wikipedia pagina dat ze het beeld hadden willen verplaatsen eind de jaren 60 voor het gemeentehuis waar toen de buste van heutsz stond en deze dan op de plek van de verzetmonument te zetten. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan en heeft het momument zijn plekje behouden.

Qua geschiedenis in de oorlog zijn er est veel verhalen te vinden en omdat ik niet alles 1 op 1 wil benoemen in deze blog is het voor de geintreseerde misschien wel leuk om verder te lezen in het archief van Coevorden zijn geschiedenis .


Er is over de jaren veel erg veel veranderd, zo stond het momument op een rustig stukje met uitzicht op het water van de gracht in de het heutszpark, maar in de laatste jaren zijn er bebouwing bij gekomen. Dit merkte ik toen al bij het opzoeken van informatie over dit momument. Eerst was ik van menig dat het momument verplaatst was tot ik beter oplette naar de lokatie waar hij stond en nog steeds staat, zo vond ik ook dat er wel een planning was om dit te doen waar van afgezien is uiteindelijk. Waar het momument staat, staat hij na mijn mening perfect. Mooi omarmd tussen de struiken en heggen en perkplantjes.0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page