top of page

Kunst in Coevorden (deel 17)Na een rondje van 3 kwartier door Coevorden fietsen vond ik het wel tijd om toch maar eens naar het standbeeld heen te fietsen die ik origineel voor ogen had. Van te voren bekijk ik een aantal dingen online ter voorbereiding. Een van de dingen die ik moet weten is wat er in gemeente Coevorden staat en vervolgens waar. Soms komt het ook voor dat ik iets gezien heb en dat omgekeerd probeer terug te vinden op internet. Hiervan heb ik inmiddels een lijstje met nog te 'backtracken' kunst , want niet overal is direct of überhaupt wat over te vinden.


Een ander probleem wat zo nu en dan ontstaat is dat iets verplaatst word, dan staat en op internet nog op de oude plek en is de nieuwe niet direct vindbaar. Dit standbeeld heeft het zelfde probleem. Via Google te vinden plaats is bij het kasteel, maar daar staat het niet meer. Het beeld gemaakt door August Falise staat op de haven en is redelijk verstopt achter een loopbrug en valt weg tussen de omringende bomen. We hebben het over de bust van heutsz


Het standbeeld is gemaakt voor (Jo van Heutsz) Joannes Benedictus van Heutsz en deze man was een luitenant generaal volgens Wikipedia en op andere pagina's gouverneur-generaal. Al wil ik eigenlijk niet de hele geschiedenis van deze man opraken is het wel van belang om te weten dat ook al is deze man vereerd met een standbeeld en werd hij hoog aangeschreven in zijn tijd. Voor deze tijd zijn zijn daden een heel stuk minder mooi om over na huis te schrijven, met een bloedbad verbonden aan zijn naam (Bloedbad van Kuta Reh). De man koliniseerde indië en dit werd gedaan met wreede daden. Indië moesten onderworpen zijn aan hun kolonisten en hoewel het in die tijd een normale actie was wordt dit hedendaags gezien als racisme, moord en geweldpleging.


In 1933 werd zijn beeld in Coevorden onthuld omdat hij toen des tijds bekenen werd als een held in zijn geboorteplaats ookal heeft hij er maar een paar maand gewoont na zijn geboorte om vervolgens niet meer na terug te keren. Voor deze man en zijn toen nog helden status is er een park na hem vernoemd en een straat namelijk het heutszpark en heutszsingel.


De helden status voor deze tijd heeft totaal geen waarde meer, eerder het tegen overgestelde. Mensen hebben in het verleden het beeld beklad en eigenlijk kan ik ze geen ongelijk geven. Er wordt op internet rond gespeculeerd dat dit beeld eigen weggehaald en gesloopt zou moeten worden, ook zou het park en de straat hernoemd moeten worden. Ik kan mij wel hier in vinden en ben tot zo ver bij dat het beeld in iedergeval verplaatst is naar een minder prominente plaats.
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page