top of page

Kunst in Coevorden (deel 15)

De laatste week van de zomervakantie is zo goed als voorbij met vandaag als officiële laatste dag, het weekend niet meegerekend. En ook al slapen mijn dames een gat in de dag en is het voor hun al weer lang levende lol, ben ik al weer een paar week werkzaamheden aan het doen voor mijn eigen onderneming en sta ik elke dag redelijk optijd op. De dagen lopen nog wel iets rustiger dan normaal ben ik bijna terug in oud ritme. Vandaag is zo'n dag dat ik nog van alles in de agenda heb staan, maar de energie even niet heb. Na een week voor dag en dauw uit bed stappen wil het allemaal niet meer zo soepel.

'Diehard' zoals ik ben gaan we gewoon door vandaag, een van de dingen in de agenda is deze blog en zoals altijd begin ik met het rondje googlen.


Ik ben best wel verbaasd om het aantal kunstwerken die er bestaan in de gemeente Coevorden en ook zeker om het aantal kunstwerken die je 'langs de weg' kan vinden. Niet dat alle kunstwerken in het gemeente gebied vallen van Coevorden, maar de hoeveelheid verbaast me zeker.

Het kunstwerk van vandaag is wel te vinden binnen gemeente Coevorden maar dan ook nog maar net.

Het is te vinden vlakbij de afslag, (kruizing/rondonde) van Emmen aan de N34 en de n381. Liggend aan de N381 die richting Drachten gaat vanaf Emmen rij je dit kunstwerk voorbij. In het verleden heeft deze dichter op het kruispunt gestaan, maar door de veranderingen van de N34 staat deze nu nog geen 500m verderop. De ontdekking deed ik via google streetview.Het Kunstwerk is bijzonder in de zin dat zijn uiterlijk veranderd zodra je er langsrijd door de vreemde vorm wat hij heeft. Iets wat de bedoeling is geweest van de kunstenaar in kwestie. De naam van het kunstwerk is: The same but different. De britse Kunstenaar Richard Deacon is de maker van dit kunstwerk en zijn werk werd geplaatst in 2006.

De naam komt omdat er twee van zijn, het andere bijna indentieke kunstwerk staat in Hoogersmilde. Het kunstwerk komt uit een grotere serie die op dit kunstwerk lijkt en zijn werken komen letterlijk over de hele wereld in verschillende formaten.

Wat ook leuk is om te weten is dat dit kunst werk hoort bij een serie door de provincie aangekochte kunstwerken om de snelwegen in Drenthe te decoreren.

Die informatie vond ik hier, waar iets uitgebreider de hoe en wat wordt uitgelegd.

Hoe de 'tweeling' van het beeld naast Emmen er uit ziet kan je hier vinden.

Elke keer dat ik hier langs rijd betrap ik me erop dat ik toch even opzij kijk om uit te vogelen wat het nou precies moet uitbeelden. Hier is geen antwoord op te geven, het is vrije vorm zonder dat het iets uitbeeld. Het is in iedere geval een kunstwerk die blijft opvallen, niet alleen om zijn grote maar ook om zijn vorm.


 

Als je het kunstwerk zelf wilt bewonderen dan kan je het beste vanaf afslag Emmen n34 de N381 opgaan richting Drachten. Best raar toch? zo dicht bij Emmen en toch niet in de gemeente, maar die van Coevorden?

Ik zocht het uit en er is een makkerlijke verklaring voor, Nederland kent veel geschiedenis en het was qua indeling een redelijke gaos, in 1998 zijn alle gemeentes heringedeeld. Zo werden er nieuwe gemeentes gemaakt of andere gemeentes gefuseerd.

In het geval van Coevorden hebben ze Zweeloo, Dalen, Oosthesselen en Sleen toegevoegd.


Het is op de kaart een wat rare indeling maar ach het zijn maar labels. Op de kaart (gevonden via wikipedia) hierboven zie je gemeente coevorden, het rode peiltje is de lokatie van het kunstwerk.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page