top of page

Kunst in Coevorden (deel 12)

Wat een natte week was het dit keer. Ondanks dat ik toch ook nog wel een lekker zonnetje heb gezien en de tempraturen ook wel aangenaam waren was het naast de dikke regenbuien ook zwoel en zelfs klam. Een rondje fietsen of lopen was op zich wel lekker, maar zodra je stil stond en dat briesje van bewegen niet meer verneembaar was liepen al gauw stroompjes zweet langs mijn gezicht. Het weer heeft mij niet tegengehouden in mijn planning. In huis was ik een aantal dingen gefikst hebben en naast klussen wou ik ook niet de hele dag tussen 4 muren leven. Dus naast een paar rondritjes en ook uitslapen ben ik ook lekker wezen wandelen en fietsen. Tegelijkertijd heb ik alvast het nieuwe onderwerp voor de blog gezocht en dat was gelukkig weer relatief dicht bij huis, sterker nog ik fiets daar ongeveer 1 keer per week langs normaal.


Eigenlijk is het kunstwerk wat ik nu gevonden heb eentje die je in principe zo voorbij kan lopen zonder dat je doorhebt dat deze er staat. Het heeft namelijk een design die in de omgeving wegvalt. Je hebt de splinters van Coevorden in de buurt (in latere blogs zou ik daar eens wat over gaan vertellen) en de Bentheimerbrug op steenwerp afstand staan. Deze twee vragen eigenlijk als eerste instantie je aandacht en dan zijn ze ook nog allemaal een beetje in vergelijkbare stijlen en kleuren (een beetje dan, als je er in een haast langs fietst en niet erg oplet).

Het kunstwerk begon mij op te vallen toen ik er recht op af fietste en dacht wat zijn die metalen balken die uit de grond komen? Van dicht bij zijn het alles behalve metalen balken. Er staan teksten in gegraveerd en kleine afbeeldingen, zoals een duif en een blad. Ik herkende de blad als het blad in de Canadese vlag en dat is dan ook hoe ik dit kunstwerk heb gegoogeld.Het kunstwerk is een monument en staat er om twee mannen te herdenken die zijn omgekomen op 10 mei 1940 tijdens hun shift van grensbewaking bij Coevorden. De twee mannen en ook soldaten Bernardus Drenth en Jitse Veenstra fietsten langs het Coevorderkanaal en hadden niet door dat daar duitsers ter hoogte van de Bentheimerbrug (brug van noppers) waren en werden daar zonder een waarschuwing neergeschoten.

De brug is op deze bewuste dag opgeblazen in de hoop de Duitsers tegen te houden en een aantal jaren later opgeblazen door de Duitsers zelf om de bevrijders tegen te houden op 5 april 1945. De Canadezen hadden een dag later Coevorden alsnog bevrijd.


Het monument wat geplaatst is bij deze brug is ter gedachtenis van deze 2 soldaten die eigenlijk geen schijn van kans hadden begin de oorlog, maar ook ter ere van de Canadezen die 'ons' bevrijd hebben. De tekst op de rechterplaat zijn op originele manier geplaatst door op de linker helft en op de rechte helft aan beide peilende momenten van de oorlog een eerbetonning te plaatsen, zo staat er op de linker:


'OP DIT PUNT VERWELKOMDE COEVORDEN

OP 5 APRIL 1945

DE CANADESE BEVRIJDERS'.


Op de rechter staat:


'TER HERINNERING GRENSBEWAKING COEVORDEN 2-1 G.B. 1939 10 MEI 1940 ZIJ DIE HIERVOOR HUN LEVEN LIETEN BERNARDUS DRENTH * 24-04-1919 JITSE VEENSTRA * 14-10-1919'.


Beide teksten staan er zowel in het Nederlands als in het Engels op. Het monument is op 10 mei 1990 onthult bij de herdenking met de reden dat het vijftig jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Een uitgebreider verhaal over deze locatie en het verhaal in de tweede wereld oorlog kan je hier vinden. Hier heb ik met volledige interesse ook mijn informatie ingelezen.


Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page