top of page

kunst in Coevorden - glasvezel kunst & licht kunst: In de vezels

Updated: Mar 31, 2022

Ergens halverwege de voorjaarsvakantie kwam ik er achter dat ze in mijn gemeente een licht kunstroute hadden gemaakt waar je in de dorpen van gemeente Coevorden kan bewonderen zodra de zon onder was. Nou is het een te grote route om met je fiets na zonsondergang al die landweggetjes af te gaan rijden op zoek naar deze lichtkunstwerken op te gaan zoeken, maar met de auto was het prima te doen. En omdat dit een tijdelijk kunstproject is van afgelopen wekend is dit een speciale blog tussen de reeks door.


Het project is een initiatief van Cultureel Coevorden en bestaat uit zeven licht kunstwerken. De link die deze zeven locaties hebben met elkaar is dat ze allemaal het aanleggebied zijn van Glasvezel Zuidenveld.


Vanaf mijn huis ben ik gaan rijden naar het eerste dorpje die ik tegenkomen als ik richting het noorden rij. Precies in het centrum van Dalen bij de kerk kwam ik mijn eerste kunstwerk tegen van de avond. De kerk was mooi verlicht in het blauw en geel en pal voor de kerk stond een tafel met pannen en potten. Een man met een geluidspaneel stond klaar voor de mensen die nieuwsgierig genoeg waren om te kijken wat potten en pannen op de tafel voor inhoud had. Zodra je een deksel omhoog haalde was er een geluid hoorbaar afkomstig van ergens ter wereld. Zo zijn er geluiden opgenomen uit Spanje, Mozambique en nog veel meer. Het oorspronkelijke geluidsconcept is bedacht door de Groninger kunstenaar Romy Joya Kuldip Singh en sindsdien visueel en in geluid doorontwikkeld door verschillende leden van het LUNA Collective.


Omdat op dit punt van dalen aardig wat horeca is te vinden was het gezellig druk en was er ook een leuke aanloop, waardoor ik dit kunstwerk ook nog in actie heb kunnen bewonderen.


Foto van 'The Sonic Embassy'


'lichthengels'


Het volgende kunstwerk was niet veel verderop in het naar bij gelegen dorp Dalerveen was op een stukje weiland. Een lichtslang gaf al op een afstandje aan dat daar "iets" moest wezen. De auto geplaatst op het oprijlaan van een boerderij woning naast het weiland, omdat de berm er erg slecht uitzag zijn er even gauw een paar foto's gemaakt omdat er al een nieuwsgierig gezicht omhoog plopte boven de vensterbank. Ik denk dat het niet helemaal de bedoeling was dat daar de auto neergezet was. Het abstracte kunstwerk van Koos de Vries met figuren die lijken op lichtgevende hengels bewegen iets mee op de wind die erlangs gaat en de maker wil niet perse voor jou beslissen wat je hierin kan zien. Zo kan je het zien als gewoon hengels met licht, maar de kunstenaar zinspeelt in zijn beschrijving ook naar de vraag of het niet meer is dan dat. Want zie je hier natuurlijke vormen of doet het je denken aan machines op een veld.


Het was hier heerlijk rustig en omdat mijn auto de enigste was die de oprijlaan naast het weiland gebuikt had ik ook niet de indruk dat ik erg lang kon blijven staan. Toch heb ik wel genoten ondanks de kou. Het kunstwerk deint gezellig mee op een windvlaag en dat is ook in een van de foto's terug te zien.



'Car Wash'


doorgereden naar Sleen was er voor het publiek een groot scherm op de muur van een wasstraat te vinden met een video van een man met een megafoon en met schapen op de achtergrond. Het leek erop dat hij dingen naar de deze dieren schreeuwt, maar door de opkomende drukte heb ik hier niet te lang stil gestaan om hier actief naar te luisteren. De site van Cultureel Coevorden geeft de volgende uitleg hierover:


 

Dit project is in 2021 ontwikkeld in het kader van de KOMPOST residency, een werkperiode van vijf Duitse en vijf Nederlandse beeldmakers en componisten in het Noorden van Friesland. Geïnspireerd op het landschap en het agrarisch karakter van de streek lieten de makers zich inspireren tot films, muziek en installaties waarin de impressies van de omgeving verwerkt zijn. Alle werken, die zo tot stand zijn gekomen, zijn dit jaar te zien op LUNA in Leeuwarden en het European Media Art Festival in Osnabrück. KOMPOST is een initiatief van het Friese productiehuis Popfabryk.


 

De megafoons voor het scherm waren er om door het bezoekende publiek te laten bewegen. Wat een groepje kinderen ook deden die net aankwamen na ik een paar foto's had gemaakt. Hier in Sleen leek het kunstwerk ook weer een lekkere aanloop te hebben. Hoewel het kunstwerk van Hassan Sheidaei niet perse heel bijzonder oogt op eerste zicht zit er wel een grotere diepe betekenis achter en merk ik dat de man een awareness probeert te creëren.



'Private Moon'


Voor het volgende kunstwerk was het net als naar Sleen even een stukje rijden. Naast de brug van Schoonoord op het water was een klein bootje te vinden met een enorme maan erin.

De maan gaf zoveel licht af dat het zelfs op de foto een enorme gloed rondom gaf en het daardoor extra magisch lijkt. Het duurde even voor ik doorhad dat er een man in het bootje zat die af en toe de boot iets in beweging hield. Ik kon alleen maar denken aan het koude weer en hoe koud die man het wel moest hebben. Ik hoop oprecht dat deze man af en toe werd afgelost of op z'n minst een kruik bij zich had om zijn tempratuur een beetje boven normale waardes te houden.

Het kunstwerk gemaakt door Leonid Tishkov en heeft een verhaal over een man die de maan zag vallen. De maan en de man ontmoeten elkaar en krijgen een vriendschap waarbij ze de rest van hum leven bij elkaar blijven.

Het verhaal verteld over eenzaamheid en vereniging.


Leuk om te weten:

Private Moon is mogelijk gemaakt door het Leeuwarder bedrijf Pyrasied dat de maan voor dit werk geheel uit gerecycled materiaal heeft geproduceerd.



'Licht Cirkels'


Een landweggetje verder kom je uit in Zweeloo waar het volgende kunstwerk net om het hoekje van de doorgaande weg stond. Hier was op een stuk grasveld met bomen wat in Drentse termen 'brink' heet lichtringen te vinden waren die vastgemaakt waren aan de bomen en vanuit het juiste perfectief allemaal in een oogopslag te zien zijn. De kunstenaar Koos de Vries heeft gekozen voor aansprekende objecten die interessant zijn om naar te kijken en de omgeving in zijn geheel net een extra stukje magie meegeeft, iets wat hij het dagelijkse leven doet als werk. Als lichtdesigner werkt hij voor meerdere festivals en schouwburgen door heel Nederland. Hij versterkt de beleving van architectuur en landschap en creëert aansprekende, fantasievolle lichtobjecten.


In deze foto voor de gene die oplet zit er op de achtergrond nog net een klein streepje maan die als een brede glimlach boven het kunstwerk zweeft. Op de foto jammer genoeg minder indrukwekkend, maar voor de gene die die avond daar heeft gestaan net even een extraatje dat gewaardeerd kan worden.


'Animatie van Anne Fie Salverda'


De kerk die in Oosterhesselen als centraal punt die een mooie charme creëert in het dorp met zoveel geschiedenis, was nu extra het middelpunt van het dorp. Een enorme projectie op de zijkant van de kerk van een slapend meisje die af en toe haar telefoon pakt om een berichtje te tikken was niet mis te lopen (rijden in dit geval) Tussen het rijdende verkeer en geïnteresseerde publiek die nieuwsgierig kwam kijken wat er in het dorp te doen was heb ik een vlugge poging gedaan dit audio & visuele kunstwerk vast te leggen. Deze geanimeerde dame wat een reuzin moest voorstellen draagt kleding die terug te herleiden is aan het klederdracht van vroeger.

Leuk detail vond ik het geluid die erachter was gezet, wanneer ze haar telefoon pakte hoorde je haar echt typen en verzenden. Toen ik naar het laatste kunstwerk op weg was realiseerde ik mij ineens dat je haar ademhaling ook hoort.. of was dat allemaal mijn verbeelding?....



'Bilderwald/Beeldenbos'


Het laatste kunstwerk was eigenlijk al weer vlak bij huis. Ik had van de beschikbare kunstwerken met hun eigen locaties een route gemaakt die vanaf mijn huis het meest geschikt was. Bij de kerk van Steenwijksmoer was het licht kunstwerk te vinden met een wel erg moderne twist door het interactief te maken met een 'ai' app.


Elke licht kubus heeft zijn eigen virtuele kunstwerk wanneer je deze met de juiste app scant. Je (real live) omgeving blijft in je scherm bestaan terwijl er een prachtig digitaal kunstwerk te voorschijn kwam. Wanneer je hier na toe ws gegaan zou je nooit geweten hebben dat dit zo werkte, maar gelukkig was het kunstwerk ook nog eens voorzien van uitleg door een aardige dame en een brochure met wat achtergrond informatie.

Bijna niet te doen om van elke digitale kunstwerk een foto te maken houd ik het bij alleen de foto van het kunstwerk zonder gebruik van de app.

De brochure kan je terug vinden in de foto's onderaan de blog.



Al met al waas het een leuke Zaterdag avond besteding. Koud op de routeplanner zou de route iets meer dan een uur van je avond bezetten. De uiteindelijke tijd ie ik er voor nodig had was wel even iets langer. Zo rond 18:45 weggegaan en tegen 21:30 weer in huis met een hele partij foto en een plezierige ervaring.

Wanneer er zoiets weer georganiseerd wordt ben ik zeker weer van partij.

Voor de gene die na aanleiding van de blog ook graag de route zou willen verkennen, jammer genoeg was afgelopen zondag de laatste kans geweest.







0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page