top of page

Kunst in Coevorden ( deel 6)


Door het warme weer zijn al mijn werkzaamheden op een laag pitje gekomen. De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik het op warm weer (25C +) niet meer zo goed functioneer. Omringt met ventilatoren en flesjes ingevroren water overleef ik de afgelopen dagen en kan ik nog 'iets' van werk verzetten door de week heen. Dat gaf voor de blog wel een probleem, namelijk dat ik dan ook niet meer echt een rondje fiets en wandel. Het is gewoon allemaal net iets te veel en ik heb van te voren gewoon niet nagedacht in het maken van foto's in afgekoelde momenten tot het vrijdag werd en ik me ineens realiseerde dat ik nog een stuk kunst in coevorden moest vinden.Vanmorgen was het dan eindelijk afgekoeld en blijkbaar deed dat wonderen op mij. Ik voelde me eindelijk weer prettig en fris en zelfs mijn hoofd had weer ruimte om fatsoenlijk te functioneren. Met de gedachte dat ik mijn blog nog moest maken en dat ik al een dag overdue ben ging ik eerst op internet op zoek naar wat Coevorden zo te bieden heeft, want ik ben er inmiddels ook achter dat er in Coevorden beeldhouwerken en kunstobjecten staan waar niks over te vinden is op internet. Over dit wil ik in later blogs aandacht besteden.


Ik ontdekte dat de 'Drentse Poort' een kunstobject is die nog niet eens zo lang geleden geplaatst is. Het verwonderde mij eigenlijk. Ik wist dat deze bestond want ik heb hier een jaar terug al foto's van gemaakt, maar op een of andere manier had ik zelf besloten dat het vast een heel oud 'iets' moest zijn van een paar eeuw terug ofzo. Het deed mij namelijk in een zekere zin denken aan hunnebedden. Nadat ik de informatie opzocht over dit kunstwerk is het denk ik nog niet eens zo'n heel gek idee dat ik hieraan dacht. De foto's die inmiddels een jaartje terug zijn gemaakt door mij hebben nu toch nog een een leuke podium.Het kunstwerk 'Drentse poort' is gemaakt door de beeldhouwer: Rob Schreefel, maar is een ontwerp van de landschapsarchitecte Els Kolff en is geplaatst in mei 2005.

Het is onderdeel van een ontwerp en ontwikkeling van een cultuur historisch landschapsproject. Het kenstwerk is de overgang tussen de grenzen van het industriële gebied naar een cultuur historisch gebied van het stroomendal van de Kleine Vecht nabij het buurtschap ’t Klooster en het landgoed De Groote Scheere in de gemeente Hardenberg. Verder is het een symbolische doorgaan of poort tussen de provincies Drenthe en Overijssel, want de echte grens ligt als je een online kaart erbij pakt ietsjes verder op.

Wanneer je het Pieterpad wandelroute afloopt kom je dit enorme kunstobject tegen, maar je kan natuurlijk ook rechtstreeks naar het Drentse Poort vinden.

Het staat te hoogte van de afslag Kooster aan de N34, maar dat is niet perse de beste afslag om te nemen om er te komen vanwege gebrek aan parkeergelegenheid.

Je zou sowieso moeten lopen om er te komen, omdat het omringt wordt door weiland, water en natuur. Ik denk dat de beste wandelroute vanaf het industrieterein is van coevorden op hoogte van de straten grutto en de wulp. Het beste tacktiek is een online kaart gebruiken om jouw perfecte route te vinden.

Nou viel mij het dat Google een andere naam aan het kunstwerk heeft gegegeven, namelijk Poort van Drenthe terwijl de site die over dit kunstwerk praat het echt de naam Drentse Poort gebruikt. (www.artinstone.nl)


Hoe dan ook het was zelfs met beide namen nog wel even een geklungel om de juiste lokatie te vinden en de plaatsnaam Coevorden toevoegen hield gelukkig enorm bij mijn zoektocht. Het is groot en mooi kunstwerk en het gaf mij zoals al eerder benoemd erg het gevoel dat dit verbonden zou moeten zijn met hunebedden. Zomers hoor je de kikkers uit de sloten rondom hard kwaken en er lopen zo nu en dan ook nog schapen rond achtere een stukje omheining. Kortom zeker een plek die je zou moeten bezoeken.0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page