top of page

Kunst in Coevorden (deel 41)

Wie heeft vrijdag heel erg gewacht op tonado's? Ik wel ik vreeste wel voor mijn schutting, maar uiteindelijk valt dat wel mee. Een heleboel regen later had als resultaat een wat koudere zaterdag, maar wel een aangename zondag. Het is dan ook echt zo'n dag dat je er op uit wil gaan. De zon brande die dag lekker op mijn schouders en omdat ik niet echt bruin kan worden is het dan ook wel soort van oke om de kleur rood te accepteren als een zomers kleurtje.Zo'n dag als dit is op te vullen met verschillende activiteiten, zo vind ik een dagje aan zee geweldig, maar zou je mij ook blij kunnen maken met een boswandeling. Een tasje met wat lekker mee en wat drinken en zeker de bossen die ook nog eens gevuld zijn met bezienswaardigheden zijn zeker de places to go. Een snelle tip zou de stijle oever in Ommen zijn, met een uitkijktoren ergens midden op een heuvel in het bos. Een andere aanrader is het schotelbos (melkweg bos) in Westerbork, die naast het voormalige concentratiekamp ligt en in het bos allemaal feitjes en weetjes deelt met zijn bewandelaars over ons zonnestelsel. Op het einde van de route zie je een enorme rij met satalieten / ontvangers en dit is al sinds ik als klein meisje hier liep een indrukwekkend geheel. Nu als volwassene is dat eigenlijk niks veranderd.


Het bos waar ik was ligt in De Kiel aan de bosrand bij het einde van de tip. Niet te verwarren met het Duitse Kiel. Het is een heel klein plaatsje achter schoonoord en het voelt meer aan als recreatief verblijfsgebied dan echt reguliere bewoning op een enkele boerderij. Als je met de auto daarin rijd kom je er op een duur een bos tegen en kan je gewoon simpelweg niet verder rijden. Aan de voet van dit bos heb je een steen die aan de bovenkant is afgevlakt met allemaal plaatsnamen uit de regio.


Ik denk niet dat de meeste mensen beseffen dat dit onder kunst valt en dat de steen in kwestie ook nog een verhaal heeft.

De steen staat namelijk op een plek waar de grenzen van 7 dorpen aan elkaar grenzen. In 1811 had met de grenzen van de desbetreffende dorpen bepaalt en hier kwam de Zevenmarkenpunt uit. De steen was oorspronkelijk een grote zwerfsteen en verdween met de jaren, maar in 2004 heeft men deze plek in ere hersteld door er een nieuwe steen te plaatsen. De bovenkant is afgezaagd en gepolijst waar de 7 dorpen op staan, in dit proces zijn de dorpen wel doorelkaar heen gehaald.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page