top of page

Kunst in Coevorden (deel 40)Soms gaan die weken wel heel erg hard...wie herkend dat?


Te veel moeten is in mijn geval de oorzaak van die vliegende uren en sommige "moeten" zouden niet eens zo hoge prioriteit moeten zijn. Dus nadat ik een paar bruggen heb verbrand en even een momentje voor mij te hebben gepakt om weer een beetje energiek te worden ben ik door tijdsdruk maar eens gaan kijken wat ik nog allemaal aan foto's heb voor deze blog.


Nog niet zo lang geleden ben ik wezen scharrelen in Schoonoord en vlakbij het voetbal en korfbal veld op een splitsing zag ik een interessante opstelling van stenen staan.

Nee geen hunebed, daar is het sowieso te klein voor, maar wel is het dan wat onduidelijk wat het dan wel is.

Toen ik er kwam zat een van de buurtbewoners geïnteresseerd te kijken wat ik daar naast die stenen moest en zou ze het vast bijzonder hebben gevonden dat ik er ook nog eens foto's van heb lopen maken.

Mocht ze het lezen... voor een blog dus, al denk ik niet dat ze deze te lezen zou krijgen. Het is altijd wel een grappig moment om mensen op een afstandje te zien kijken naar wat ik aan het uitvreten ben .


Terug naar die stenen. Die grotere zwarte stenen zijn aan de zijkanten gepolijst en geven zo het kunstwerk een beetje speelsheid in structuur. Verder is er niet echt iets uit te herleiden wat ze moet uitbeelden. Met al mijn fantasie ingezet besloot ik daar om er schaapjes in te zien. Ik vond dat zelfs nog wel een logische redenatie omdat we immers in Drenthe zitten en deze provincie toch best wel in teken staat van schapen naast een paar andere kenmerkende feiten.


Thuis aangekomen heb ik dat mooie boek die ik kreeg er bij gepakt om er achter te komen wat dit precies is voor kunstwerk en wie het maakte en ook zeker de mogelijke achtergrond. Dat ik het zocht in de richting van "het moet iets met de provincie kenmerken te maken hebben" was een goede gok, alleen waren het niet de schapen.

Het kunstwerk heet Tijd en is gemaakt door Da van Daalen. Ze is gemaakt van zwerfkeien wat zeker in Drenthe niet ongewoon is. Deze stenen zijn iets specialer omdat het vulkanische stenen zijn. Het is door het gebruik van zwerfkeien al een metafoor voor tijd, omdat het zoveel jaren koste om hier terecht te komen. Daarnaast moet het een zwarte steen landschap voorstellen en de lichtere stenen wolken. Hier zit ook weer een betekenis met als concept tijd achter. Wolken zijn maar een relatieve periode op een locatie en in dit geval landschap. (tijd) Maar landschap is veel blijvender en kost dus meer tijd om echt te veranderen. Al met al Tijd...


Deze meter aan stenen kunstwerk is in 2003 geplaatst voor het project: de reis van de steen - Coevorden. Een andere kunstwerk heb ik een aantal week terug opgezocht voor de blog en was het stenen beeld wat voor mij oogt als een fontein. Later bleek het over een brug te gaan en de veen achtergrond. Dit kunstwerk is wat abstracter en moelijker te ontcijferen.

Als jij naar het beeld had gekeken, wat had jij gezien voor alle informatie die je nu weer?0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page