top of page

Kunst in Coevorden (deel 38)

De laatste weken heb ik verjaardagen gehad, een paar leuke roadtrips net over de grens en een tulpenvelden ontdekt vlak bij huis. Op de fiets kan je het nog doen. Alle foto's komen nu gefaseerd op insta en fb en op de planning komen de tulpenfoto er aan van terug weekenden terug. Met de meivakantie nog in volle gang en morgen de verjaardag van mijn jongste, vond ik dat er aan een iets mindere maar wel belangrijke kwestie de aandacht gegeven moet worden. Heel toepasselijk op de blog kan dit onder het petje van kunst zetten.


Het onderwerp wat ik bedoel is de dodenherdenking die deze week zou zijn. In de hele gemeente zijn allemaal herdenkingspunten te vinden in allerlei vormen en soorten. Zo zijn er stenen in de weg te vinden in de stad met namen van mensen die herdacht worden, deze hebben de naam stolpersteine. Ook zijn er plaquettes geplaatst bij verschillende monumenten en gebouwen en bepaalde begraafplaatsen hebben speciale grafstenen met een erkenning naar de tweede oorlog.


Joods monument

Er zijn een aantal wat specialer dan de overige en zijn op hun eigen manier ook nog een heus kunstwerk. Een van de twee heb ik wel eens op een afstandje gezien als ik even gauw naar de action ga in de stad. Een andere was gelijk een zoektocht en een pittige lange wandeling van 6.5 km, omdat dit monument te goed verstopt was. Het was een klein uur rondjes lopen en een google maps die er mee stopte omdat ie geen verbinding kon vinden tussen alle bomen.


De eerste die ik net benoemde is op de foto's hieronder te vinden. Het is zo op het eerste zicht net of de stenen uit de muren komen en heel 3D iets willen uitbeelden. Het hoort bij de muur en tegelijkertijd heeft het zijn eigen iets. Dit Joodse monument is geplaatst aan de muur van de synagoge die op de straat hoeken staat van de Kerkstraat en de Gasthuisstraat.

Het gat in het midden moet de omgebrachte joden symboliseren en de leegte die ze hierdoor hebben achtergelaten.


Onder dit kunstwerk zit een steen met de tekst:

'GEDENK, VERGEET NIET.
2 OKTOBER 1942'.
De tekst op de plaat luidt:
'NAMEN VAN JOODSE STADSGENOTEN OMGEBRACHT IN DE JAREN 1940-1945.
(De namen en geboortedata van 124 joodse slachtoffers)
EEN EEUWIGE NAAM ZAL IK HUN GEVEN, DIE NOOIT
ZAL WORDEN UITGEROEID. JESAJA 56-58.'

Een koperen plaat is aan de muur geplaatst met een vier rijen aan namen. Als je benieuwd bent wat daarop staat zijn deze hier te vinden.


Vliegtuigmonument

Het volgende beeld was zoals ik zei al best even zoeken. Zou je dit plekje zelf willen opzoeken raad ik je aan om sowieso anti mug spray mee te nemen. Als je met de auto gaat parkeer je auto dan bij de kibbelkoele en loop naar de overkant van de weg je ziet een leuk knus huisje staat naast het weiland gelegen langs de N381. Het zandpadje die daar langsloopt slaat uiteindelijk af in het bos, halverwege zie je een gedenksteen staan.


Eenmaal in het bos loop je eigenlijk zo goed als mogelijk recht door tot je een kruispunt met een t splitsing erbij in ziet. De t splitsing neem je links en zodra je iets voorbij de flauwe bocht komt zie je al in de verte een witte steen met de vermelding van dit monument.


In de vorm van min of meer een vliegtuig staat ze omringt op een mooi stukje in het bos op de plek. De locatie is waar het wrak van een oorlogsvliegtuig is neergestort op 14 mei in 1943. Vijf mannen kwamen om het leven en waren door alle explosieven die afgingen door de impact ook niet te bereiken las ik in mijn onderzoek naar dit monument. Het hele verhaal is hier te vinden.

In september 2019 is het beeld geplaatst, wat dus op de locatie is van de oorspronkelijke crash.


Net als bij het andere monument in Coevorden zelf is ook bij dit monument bloemen gelegd. Ik weet natuurlijk niet of dit speciaal gedaan is voor deze week of dat er eens in de zoveel tijd bloemen en of kransen worden gelegd maar het is in mijn ogen wel een heel mooi gebaar.


Natuurlijk is de tweede wereld oorlog al heel veel jaren terug. Het doel van herdenken van de oorlog is overgegaan in het stilstaan van elke oorlog over de hele wereld. Want zegt nou zelf, elke oorlog is er een te veel en er zijn er veel die ook al vele jaren zoveel leed veroorzaken voor de mensen die in deze omgeving moeten (over)leven en hier uit weg vluchten.

Een nieuw bestaan met alle complicaties wat hier mee gepaard komt proberen op te zetten en elke dag snakken en dromen naar de dagen die ze gekend hebben.


Iets wat niemand zou moeten doormaken...

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page