top of page

Kunst in Coevorden (deel 37)

De afgelopen drie weken heb ik het hele Schoonoord legende in blogs besproken, inclusief de daar bijhorende kunstwerken. Waardoor ik deze week wel even een momentje met twijfel had over hoe ik de volgende blog ook weer interessant zou maken. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat alle kunst gewoon interessant is en dat eigenlijk elk kunstwerk een verhaal heeft. Vind je deze niet snel genoeg is het een kwestie van zoeken en vragen en dat maakt het avontuur.... toch?... ik vind van wel.Dit keer ben ik zelf last minut begonnen met de blog terwijl ik daar normaal wat meer aandacht aan besteed, maar met geronde redenen. Mijn oudste dochter en ik waren jaren afgelopen week en dat houd in drukte! Mijn nu verse 16 jarige dochter is verwend en zelfs ik kreeg op mijn alweer 36e de nodige (onverwachte) verwennerij ook al vier ik mijn eigen verjaardag niet echt.

Pas vanmorgen toen ik mijn hele weekplanner er weer bij pakte realiseerde ik mij een zekere blog...


Gelukkig staan er in de cloud een aantal foto klaar die ik kan gebruiken dus helemaal onvoorbereid is het dan weer niet, maar gewoon een kwestie van het mooie grote boek erbij pakken en natuurlijk google.

Dus wat had ik nog in de cloud staan? Le Pont Perdu wat vertaald vanuit Frans naar Nederlands betekend: De verloren brug. De kunstenaar Joost Barbiers had een goede reden voor de naam. Het beeld wat langs het Oranjekanaal ligt bij de brug in Wezuperbrug, werd vroeger gebruikt als vervoersroute voor turf. Ik ga er even helemaal van uit dat niet iedereen weet wat turf is maar turf is dat spul wat ze vroeger uit drooggelegde moeras gebieden uit gegrafen hadden (of eigenlijk uitgestoken) en dit lieten ze drogen in mooie blokken, dit met het doel om onder anderen de kachel mee te vullen. Het Openluchtmuseum Het Veenpark heeft hier uitgebreid aandacht aan besteed en dat is zeker de moeite waard om daar eens na toe te gaan.

Dit kunstwerk is relevant aan het voorgeschiedenis van het Oranjekanaal en toch ook geinspireerd op het vlaanderse verlaten industrie. Jacques Brel zong hier een lied over Le canal Perdu ( de verloren kanaal) Het kunstwerk laat een brug zien die nooit aan de overkant komt om te symboliseren dat de doel van het gebied "verloren" is gegaan.


Toen ik het kunstwerk opzocht dacht ik dat het een Fontijn of iets degelijks was. Ik had er geen brug van gemaakt toch zag ik wel de schoonheid van het werk. Het is geplaatst in 2003 en hoort bij het kunstproject: De reis van de steen - Coevorden.

Hiervoor zijn twee beelden gemaakt. Ik heb nog niet uitgezocht of deze bestaat maar als ze deze niet hebben weggehaald zou deze ook zeker in de blog verwerken.


0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page