Kunst in Coevorden (deel 35)
Zoals ik in de vorige blog al een beetje zei, zou ik het nu hebben over de legende van Schoonoord. De stoelen uit deze blog zijn voor twee reuzen gemaakt en nog voor ik de daadwerkelijke details van dit verhaal heb opgezocht, had ik al wel eens gehoord over het verhaal en had ik ook wel een mening en invulling over de (on)waarheden in het verhaal. Zoals mensen in Drenthe waren over het algemeen best klein van stuk. Als er uit een andere regio mensen in een Drents dorp zou gaan wonen die van oorsprong groter van stuk zijn, kan ik mij best voorstellen dat deze mensen als reuzen aangezien zouden kunnen worden. Ook omdat dit geen losstaand verhaal is en je allerlei versies van reuze verhalen hoort over de hele wereld werkt deze theorie die ik heb best wel. Denk maar aan het verschil van lengte tussen west Europese mensen en Aziatische mensen.
Ik ging op onderzoek naar dit verhaal van Schoonoord. Nou is het verhaal een beetje veranderd over de jaren maar de basis is het zelfde. Het verhaal is ongeveer ontstaan in het jaar 1660 ... althans toen is er ook echt wat over terug te vinden, maar is gewoon veel ouder. Het verhaal verteld over een tweetal criminelen die ook volgens varianten van het verhaal hebben gemoord. Hun gebruikte namen kunnen een verzinsel zijn door de vertellers van dit volksverhaal, want het speelt zich af tussen het gebied van Ellertsveld en Brammer-shoop en het bijna aannemelijk dat ze deze gebieden hebben gebruikt om zo makkelijk te communiceren over deze twee.
Het gebied is niet iets wat "wij" trouwens niet kunnen vinden op Google maps het enige wat je nog kan vinden als indicatie van het gebied is de Brammershoopstraat en de gelijknamige woon-zorgcomplex Ellertsveld wat eigenlijk het zo goed als het hele gebied Schoonoord nu is. In de jaren kan je merken dat het verhaal wat is aangedikt. Mensen hebben van deze twee mannen reuzen gemaakt, en wanneer ik Wikipedia gebruik voor de informatie kan dat komen doordat de twee zijn gelinkt door de vroegere bewoners uit het gebied met het hunebed volk en dit moest in hun opinie reuzen zijn.
Waar elke variant van het verhaal wel over eens is dat dit een vader een zoon was en dat het gevaarlijke mensen waren waar iedereen bang voor was. Niemand wou het Ellertsveld over met het risico dat ze beroofd zouden worden van hun spullen en zelfs mogelijk hun leven. Op een zeker moment besluiten de twee een meisje te ontvoeren alleen dit kost hun uiteindelijk hun leven.
Het meisje in dit verhaal is een verhaal op zich zelf en ook hier is een kunstwerk van gemaakt, deze wil ik volgende week gebruiken.
Ik als beelddenker zag deze twee in mijn hoofd al wel te werk gaan. Een stelletje ongewassen en stinkende, harige mannen die over de heide en door bossen heen renden. Als je dan als boer je geitjes, of schaapjes lekker liet grazen op de heide en dan ineens deze twee op je kudde zag afrennen, zou je ook echt wel een hartverzakking hebben.
Kon hij op tijd zichzelf verstoppen of was hij in één beweging doodgemept? In mijn verbeelding zie ik hem in het hoge gras wegzakken terwijl hij nog net ziet dat twee van zijn dieren onder de grote dikke armen van deze mannen verdwijnen. Met mijn denkbeeldige boer en zijn dieren heb ik gelijk medelijden. Wat een wanhoop en angst moeten deze mensen gekend hebben.
De welvarende mensen en kooplieden en handelaren die hoe moe ook, toch nog extra reisden om te voorkomen dat ze deze twee zouden tegenkomen. Ook bedenk ik mij zonder dat ik dat gelezen heb dat het ook nog best zo kon zijn dat de mensen die in dit gebied leefden niet eens weg durfden te gaan, want als je al je spullen en eten en dieren mee zou nemen zou je wel heel erg gevoelig zijn om overvallen te worden door de twee en hoogstwaarschijnlijk zelfs uitgemoord zou worden met je hele gezin...
Je kun de legende herleven in het gelijknamige park Ellert en Brammert, Ik las op hun site dat je dit verhaal als boek voor een paar euro kan kopen op het park.
Via Wikipedia kwam ik er ook achter dat er op meerdere manieren deze legende is vastgelegd, want ben je meer een stripboeken liefhebber? deze zijn ook uitgebracht!
De beelden zoals ze te zien zijn in de foto's staan bij de ingang van het park waar ze staan sinds 2002. Dit was ter vervanging van de houten (platte) reuzen die geplaatst waren toen ze in 2000 onder de naam ellert en brammert gingen, daarvoor heeft het park de naam als eerst Old Schoonoord geheten en daarna de Zeven Marken.
Het beeld wat er nu staat voor het (openluchtmuseum) Ellert en Brammert is wel gemaakt van polyester, maar weegt toch nog even 400 kg en zijn ruim 4 meter hoog.
Comentários