top of page

Kunst in Coevorden ( deel 32)
Na een stormachtige periode hebben we nu ineens weer prachtige mooie dagen. De tempratuur s'nachts niet perse hoog, maar zeker heel passende bij het voorjaar. Ondanks dat het weer zo lekker weer is heb ik nog niet de tijd gevonden om een nieuw kunstwerk op te zoeken al zijn er meer dan genoeg te vinden, meer dan ik oorspronkelijk dacht te weten. Zelf heb ik een kunstwerk op het oog voor deze keer waar ik al langer dan eens bij heb gestaan...


Het kunstobject waar ik al zo vaak langs rijd zonder te weten wat het nou precies is de 3 stenen op een sokkel bij de vijver aan de Poppenharelaan in Coevorden. een paar maar heb ik gezocht naar wat het zou moeten wezen bij zowel het beeld zelf als op internet, maar veel wijzer werd ik er niet van.


Nu ik dankzijn Cultureel Coevorden in het bezit ben van een moet met kunstwerken kwam ik er eindelijk achter dat dit niet eens zo gek is. Het beeld heeft namelijk geen titel en dat maakt het dan toch wel heel lastig op te zoeken.


Gemaakt door Lode Tibos en geplaatst op 1 december 2004 bestaat het kunstwerk uit Belgische blauwe hardsteen. Het kunstwerk is geïnspireerd zo legt Lode het uit in het boek door de de zwerfkeien die door de ijstijd naar ons land en provincie zijn gesleept. De stenen hebben op Lode zelf namelijk altijd een grote aantrekkingskracht gehad.Voor mensen die niet precies helemaal snappen waarom de zwerfkeien die veel in Drenthe terug te vinden zijn zo speciaal zijn heb ik wel een beknopt stukje achtergrond.

Deze stenen hebben namelijk een enorme reis gemaakt doordat door de ijstijd een enorme hoeveelheid aan ijs dat over de noordelijke halfrond van de aarde was ontstaan. Al dat ijs zet uit en verplaatst en drukt op deze manier ook alles op z'n pad opzij. Helemaal vanuit Scandinavië bijvoorbeeld het hoge Sweden werden allerlei grote voormaten stenen onze kant opgedrukt, sommige zijn gewoon van heuvels en bergen of rotsen afgebroken in het proces. Dit gebeurde niet in een paar jaar tijd maar hier zijn echt wel een aantal eeuw overheen gegaan. De grens van een van de de ijstijden die voor als die stenen heeft gezorgd (want ja! er waren er meer) had als grens ongeveer halverwege Drenthe, met als resultaat een heleboel zwerfkeien , maar ook de Hondsrug heuvel!0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page