top of page

Kunst in Coevorden (deel 31)
Het is al weer even geleden sinds mijn laatste blog, koud en donker weer met aardig wat neerslag was een grote spelbreker. Ik hoorde mijzelf excuses maken zoals: "hé.. maandag was gisteren, ach volgende week begin ik wel weer. Nu heb ik het toch te druk"
Ik denk dat ik het figuurlijke schop onder de billen heb gekregen toen ik afgelopen week een boek kreeg tijdens een super leuke kinderworkshop die ik mag geven. In dit boek gegeven een de kunstvereniging hier in de gemeente staan alle kunstwerken tot en met 2012.

Na even in het boek gebladerd te hebben zag ik al veel kunstwerken die ik niet zomaar kan vinden op internet.

Ik ben echt mega blij met dit boek en nogmaals precies het zetje wat ik nodig had op deze blog serie weer leven in te blazen.

In de maand Februari had ik nog een extra reden om het weer op te starten aangezien mijn onderneming Creations Drenthe alweer 2 jaar is. Er komen wat veranderingen aan in het proces mijzelf opnieuw uit te vinden of te verbeteren.

Op social media gebruik ik twee accounts waarvan eentje het bedrijf echt moet vertegenwoordigen en eentje is voor elke foto die ik gewoon wil posten. Een portfolio pagina met de naam creations.caressa op facebook en instagram.

Deze blog past beter in het concept van het laatste en zou vanaf vandaag ook elke maandag terug te vinden zijn op deze social media.


Na even door de genomen foto's te hebben gekeken die ik tot nu toe nog niet heb gebruikt, viel mijn oog op een kunstwerk die ik afgelopen zomer in Oosterhesselen op de foto heb jij gezet. Zijn sokkel mist en kon niks herleiden naar dit kunstwerk, omdat ik met de zoekterm stalen kunstwerk Oosterhesselen op een andere werk uitkwam.


Na meerdere zoektermen en pogingen heb ik deze maar gelaten voor wat het was. Een zomer ging voorbij en uiteindelijk het jaar ook.

Met maart 2022 voor de deur en een boek vol extra en nieuwe informatie heb ik er weer vol op zin aan deze blog serie.

Het kunstwerk heet de Hunetafel en als beeld op zich heeft het de nodige geschiedenis gehad. Gemaakt door Ger Stallenberg en geplaatst in 2001 staat het naast een mooie kerkje in de hart van Oosterhesselen, is het de kranten geweest met de melding dat dit kunstwerk ontvreemd was in december 2014.

In Januari 2015 hebben ze het terug gevonden en bleek het om een actie te gaan om wat licht te krijgen om alle kunstwerken die in een staat van verwaarlozing zijn. Het beeld in teruggezet in originele staat.

Eigenlijk is het best wel een hele prestatie om dat loodzware brons en betonnen kunstwerk weg te halen. Jammer genoeg is er te zien op de foto dat er op de sokkel van het beeld nog geen plaatje zit met einformatie (deze foto is van de zomer in 2021). Dit was ook de oorzaak waarom informatie op basis van een omschrijving van het beeld niet te vinden was.


De informatie wat ik uit mijn gloednieuwe boek kan vinden is dat het beeld onderdeel uitmaakt van de kunstmanifestatie KunstRonde Drenthe wat een initiatief is van Arie Fonk. Een van deze kunstwerken is het kunstwerk in Coevorden De vlierschotel en deze heb ik in het begin van mijn blog serie al eens besproken. Ze staan allemaal op dezelfde sokkel en was origineel een wissel kunstwerk. Ze hebben inmiddels allemaal een vaste plek gekregen.


Heb ik al gezegd dat ik blij ben met het boek ;) dan hier nog een keer! Ik vind het boek echt geweldig, de titel van het boek is van grenssteen tot kunstwerk.

In het boek staat allemaal informatie waardoor ik nu niet door het internet heen hoef te spitten en te graven. Nu weet ik dat het beeld symbool staat voor het oude Drentse landschap. Die dingen op de rand van deze cirkel zijn maskers door over het alles heen kijken en middenin moeten weiland, heide, beekjes en dorpen enzovoort voorstellen in de provincie.

Hoe langer je kijkt hoe meer je denkt te zien en te herkennen. wie die maskers moet voorstellen is niet terug te vinden en dat vind ik eigenlijk ook wel wat hebben. Wanneer je echt wilt weten wat of wie het voorstelt en je hebt niet de informatie voor handen ga je het zelf proberen in te vullen. Zijn het de grootste steden of waren het belangrijke personen in de gemeente of... weet jij misschien wat de maskers symboliseren?

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page