top of page

Kunst in Coevorden (deel 30)

In Drenthe heb je soms bijna onverklaarbare kunst.. tenminste zo voelt dat als je ergens langs tijd rijd of wandelt en je ziet een onverklaarbare vorm langs de weg of op een grasveldje staan. Het wordt nog ingewikkelder als je dan wilt weten wat het is en je nauwelijks of mondjes maat wat informatie kan vinden. Zeker voor de blog die juist gaat over al die kunstzinnige objecten.


Bij het station in Coevorden heb je zo'n raar ding staan. Twee stukken metaal steken uit de grond en in eerste instantie word je er niet veel wijzer van. Zelfs wanneer je het Googelt duurt het even voor ik een hit had op dit kunstobject.


Ik wat te vinden toen ik de tekst van de sokkel overnam in de zoekmachines van mijn browser:


"stalen kunst energie aardolie kunst"


Het was op zich al wel een beeld wat ik vaker dacht te hebben gezien, maar net als bij deze er niet echt bij stil stond wat het nou precies is. De informatie die ik op Google terugvond vertelde mij dat er om precies te zijn negen van dit soort objecten zijn geplaatst langs de Zuiderveldroute.

Dit moest ik even opzoeken... ja alweer...

Blijkbaar is dit een binnendoor route en een (voormalige) motor route tussen Emmen en Hoogeveen. Je komt langs kleine plaatsjes zoals Erm, Sleen, Diphoorn, Zweeloo enzovoort en o ja.... Het zijn voormalige olievlek plekken

Het zijn eigenlijk steeds weer de zelfde vormen die je terugziet alleen heeft niet elke kunstwerk de zelfde tekst op de sokkel. Elk deel staat voor een energievorm die uit dit gebied komt.

Zo staat deze voor de aardolie die per trein getransporteerd werd, maar heb je in Schoonebeek een staan met olie uit de bodem en op een andere plek verwijst ie naar de energie vorm.

Maker van deze RVS kolommen op sokkel is Paul Hulskamp en zijn geplaatst rond 1988 op eentje na die is in 1986 geplaatst. In de regio heeft hij wel meer kunstwerken naast deze lopen. Binnen de gemeente Coevorden zou er ergens rondom Dalen nog zo'n kunstobject staan, maar omdat deze niet echt opvalt heb ik deze nog niet gevonden.

Deze versie in Coevorden is lekker Beplakt met stickers en voordat het station was aangepakt heb ik dit kunstwerk nooit eerder gezien, dus vermoed ik dat dit niet helemaal de originele plek was. Maar het kan zijn dat het zo in de omgeving opgaat dat het gewoon niet eerder opviel.


Heb jij deze of andere van deze serie van negen al wel eens gezien? en welke teksten staan er op de sokkel.

En wanneer je deze laatste foto ziet, wat valt jou op en dan bedoel ik puur foto technisch en niet het feit dat de blaadjes nog wel aan de bomen zitten en inmiddels de bladeren overal weg van de takken afgevallen is.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page