top of page

Kunst in Coevorden (deel 29)


Met regelmaat kom ik er langs en ik denk velen van jullie ook. Elke keer weer bedenk ik mij dat het nog al een uitdaging gaat worden om deze vast te leggen, omdat het kunstwerk op een rotonde staat. Het is strafbaar om een rotonde te zitten, staan, open in een zekere zin. Er is namelijk geen specifieke verbod om als wandelaar je hierop te begeven, maar ik vond toch wel een beperking in een zekere zin. Een forum waarop dezelfde vraag als ik had zegt het volgende hierover:


"Er is geen specifiek verbod om als voetganger op een middenaanleg van een rotonde te gaan lopen, staan, zitten.

Er is wel de verplichting uit Art 42.1 om de trottoirs (etc.) te volgen - als die er zijn:

42.1. De voetgangers moeten de trottoirs, de delen van de openbare weg voor hen voorbehouden door het verkeersbord D9 of D10, of de begaanbare verhoogde bermen volgen en, zo er geen zijn, de begaanbare gelijkgrondse bermen."


Dan heb je nog een stukje verkeersveiligheid en tja... het is wel een druk punt in Coevorden met verkeer wat vanuit de Krim kan komen, van het industrie , het centrum en van de N34. Keuze die ik maakte dit keer? Niet dicht bij proberen te komen en in de auto van de bijrijders kant een aantal 'snelle shots' proberen te maken met mijn telefoon en daarna een selfie erin knoeien om de traditie van deze blog in stand te houden.


Mijn aanpak is het gebruik van de burst stand die de meeste telefoons helemaal automatisch doen als de ontsluitknop indrukt. In sommige telefoons moet je dit in de instellingen aanpassen om hiet snel gebruik van te maken, of hebben ze deze als een losse stand in alle camera opties.

Burst is een functie om in een reeks een heleboel foto's achter elkaar te maken. Je telefoon pakt dan de beste instellingen om er een zo goed mogelijke foto van te maken. Een foto die je maakt tijdens een beweging zou waarschijnlijk iets van onscherpte hebben, maar dat neem ik vandaag voor lief.

De beste foto's kan je daarna in de reeks uitzoeken en definitief bewaren op je telefoon. Gelukkig had ik er een paar redelijk gelukte foto's, al waren ze niet van dichtbij ben ik voor nu wel tevreden.

Na zo ongeveer een half jaar bedenken hoe ik deze ganzen op de rotonde fotografeer en het vooral uitstellen nu toch op de foto.

Drie grote ganzen zijn gemaakt van zwerfkeien en zijn van roestvrijstaal en cortenstaal gemaakt. Dit trio is onthult op mei 2019 en is gemaakt door Bas van Swieten.


Bas van Swieten is de zoon van Cees van Swieten en hij is op zijn beurt weer bekend geworden met zijn kunstwerken zoals de schapen gemaakt van zwefkeien. Schapen zijn in Drenthe het icoon op de heide en voor specifiek Coevorden zijn Ganzen het terugkerende thema. De inspeling met Bas zijn vaders nalatenschap in de kunst en de Coevordense Ganzen is erg leuk na mijn mening.0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page