top of page

Kunst in Coevorden (deel 18)

Met de mooie warme dagen die we gehad hebben in deze verrassend mooie nazomer heb ik heel wat rondjes fietsen gedaan terwijl de zon ondergaat. Alles lijkt zo anders als het langzaam donker wordt en als je geluk hebt dan zie je ook nog wat 'wild' leven voorbij flitsen. Over het algemeen is het een fazant of een groepje hazen of konijnen. Ik heb zelfs al een bever gezien op het grond gebied van gemeente coevorden en ook weet ik inmiddels waar ik de beste kans maak om een ree te spotten. Terwijl ik in de verte de merels een liedje hoor zingen die de schemering inluiden, maak ik mijn oude vertrouwde rondje door coevorden heen. Vanaf huis dwars door het centrum heen van Coevorden richting de klinkvlierse plas. Ik pak meestal de weg van de alte picardiekanaal die dan afsplitst naar schoonerbeekerdiep over nederlands grond gebied en doorloopt als het zelfde kanaal over de duitse grens.

Precies voor dit punt ligt een fietsbrug en als je hier wel eens bent geweest weet je dat je deze kunt nemen om bij de klinkvlierse plas te komen of zelfs naar de europaweg tussen coevorden en schoonebeek. Dit bruggetje is een mooi podium voor een kunstwerk die met zijn voeten in het water staat. Bij stil water weerspiegeld het kunstwerk perfect en lijkt het wel onderdeel van en misschien was dat ook wel de opzet.Het kunstwerk wat de naam 'Het Waterzwaard' draagt is gemaakt door Adri de Fluiter en werd geplaatst in 1993. Het is gemaakt van hout en staal en heeft grotedeels een rode kleur.

Ik wil altijd meer weten over een kunstwerk die ik opzoek en hoop altijd op een speciaal verhaal. Ookal heeft het kunstwerk een mooie , maar ook bijzondere locatie is het verhaal achter het kunstwerk niet te vinden.


Wel heb ik andere intressante dingen ontdekt. Het kanaal is gegraven vanuit duitsland naar nederland en is zo'n 25 km lang. Er is maar 2 km echt op nederlands grondgebied en deze eindigt in Coevorden. Er is een kunstroute langs het kanaal die tussen nederland loopt naar duisland die bestaat uit 60 stukken. Jammergenoeg is Het Waterzwaard geen onderdeel van deze route.

Wel is het een interessante en vooral prachtige fietsroute. Wanneer je in Coevorden start en de grens overfietst en dit kanaal blijft volgen word je omringt door prachtig natuur en weiland en het is zeker de moeite waard om deze route eens af te reizen.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page