top of page

Kunst in Coevorden (deel 16)


De eerste week van school is gestart en ik denk dat ik voor veel ouders kan spreken als ik zeg dat je dan het gevoel hebt dat alles een beetje terug in ritme valt en dat de rust in huis terug is. Voor mij betekende het even flinke inhaal uurtjes qua werk. En wat een drukke, maar leuke en interessante week was het!

Voor ik het wist was het al weer vrijdag en ik had geen tijd en eigenlijk ook niet meer de energie om nog gauw een kunstwerk op te zoeken voor het daglicht wegzakken zou. Zaterdag was ook weer een verrassend drukke maar leuke dag en weer had ik niet de tijd om deze blog rond te krijgen voor deze week.

Nu eindelijk na goed te hebben uitgeslapen en flink te hebben geluierd heb ik dan toch een blog.

Deze is ontstaan tijdens een wandeling in het mooie Heutszpark hier in Coevorden. Ook al was het niet de meest zonnige en droge dag was het wel even lekker om bijna 4.5km rond te lopen door de stad.

In het Heutszpark staan meerder kunst opbjecten en of gedenkingsmonumenten en de Oranjebank die eigenlijk midden in het park staat is er één van.De Oranjebank werd in 1938 gebouwd, ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix. Zoals je op de foto kan zien zitten er twee cirkels in de rugleuning en dit zijn de afbeeldigen van Juliana en Bernhard aan de linkerkant en Wilhelmina aan de rechterkant. Deze cirkels worden medaillons genoemd en daar had ik in eerste instantie een andere betekenis aan gegeven.

Voor mij is het een sieraad of een onderscheiding. In een kunstwerk is het eigelijk het zelfde het is een versiering of een onderscheiding alleen nu vereeuwingt op een openbaar object, kunstwerk of monument.


Wat ook wel opmerkelijk is om er bij te vertellen is dat er een plaquette te vinden is met een vermedeling namelijk: Lionsclub Coevorden 21 mei 2006.

Dit is omdat Lionsclub de financiering voor het inmiddels gerestaureerde oranjebankje heeft bekostigd. Jammergenoeg wordt de oranjebank vaak toegetakeld met vandalisme.


De oranjebank staat met de zitting gerichting de stad en kijkt tegen een groep bomen aan. Dit is misshien een beetje jammer, omdat je zo niet over de rest van het park aan de achterzijde van de oranjebank kan kijken. Wel loopt er een pad langs en kijk je wel hierlangs tegen nog best mooie stukken park. Je zit lekker beschermd en ook nog best knus door de positie, dus dat je de overige deel van het park niet ziet is geen ramp.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page