top of page

Kunst in Coevorden (deel 13)

Zoals de meesten heb ik ook (soort van) vakantie. Omdat deze zomer en het jaar ervoor toch wel erg raar lopen heb ik besloten dit jaar wat dichter bij huis te blijven. Na meerdere ritjes naar verschillende stranden de laaste maanden omdat ik zeevonk van dichtbij wil zien en andere leuke dagtripjes, besteed ik bijna alle energie aan het huis. Met 2 dochters die nu hard groeien naar zelfstandigheid en een sterkere behoefte aan een eigen plekje in huis. Heb ik besloten om de kamer van mij af te staan voor mijn dochter met de kleinste kamer zodat beide dames een zo goed als gelijke grote kamer hebben en staat de zolder op z'n kop om hier mijn eigen stekje van te maken en het einde is bijna in zicht.


In een van mijn ritten om spullen op te halen voor deze 'hele verbouwing' kom ik nu met regelmaat over de N34. Ergens tussen Coevorden en knooppunt Holsloot heb je een parkeer en rust plek (de vogelpool) met een best wel groot en opvallend object. Mijn kinderen noemden het wel een helicopter en ergens zie ik daarvan wel de vergelijkingen van. Dit keer op de terugweg wou ik dit kunstobject toch eens een keer van wat dichter bij bekijken. Het valt namelijk nog net onder gemeente Coevorden en met de blog in gedachte leek mij dit de uitgelezen kans om er wat mee te doen.Het kunstwerk draagt de naam Obsura Reverse en is gemaakt door Ronald van der Meijs. Het kunstwerk is gemaakt voor de serie van kunstprojecten langs de N34 en is geïnitieerd door de provincie Drenthe, SKOR en CBK Drenthe.

Het kunstwerk heeft een architecture karakter en moet de link leggen naar camera obsura. Dit was de voorloper is van de camera waarmee een doos met een gaatje een beeld achter in de doos maakte door het licht wat door het gaatje heen valt, na een aantal uur begint het beeld wat je door het gaatje zou zien langzaam in de doos te vormen. Als je hier dus een wit vel papier zou plaatsen heb je na een bepaalde tijd gewoon een foto op het papier.

Het verwijst verder naar het geschiedenis van Drenthe die doorgegroeid naar leefbaar gebied en mooie heide wat er vroeger natuurlijk ook al was en het verleden met het veenlanden in dit gebied.


Het kunstwerk bestaat uit verschillende materialen die terug verwijzen naar het verleden en ook de omgeving zoals het nu is. Het overgebleven veen de landbouw de wegen..alles...Het idee achter het gebruik van organische materialen is dat het met de jaren verweerd, verbleekt en zelf begroeid wordt zodat dit in de omgeving opgenomen wordt.Het leuke van kunst is dat iedereen zijn eigen interpretatie aan kan geven. Mijn kinderen zagen het als een helicopter, de maker had er hele andere gedachten bij. Zelf had ik nog nooit zo goed opgelet op de vormen en het gebruikte materiaal en dacht op een bepaald moment zelfs dat het in de maak moest zijn, tot ik me realiseerde dat het al te lang zo staat en dat het kunst moest zijn. In een zekere zin is het ook nog in de maak, want zoals ik al eerde benoemde is het de bedoeling dat natuur en dus het weer grip krijgt op het kunstwerk en dit dan ook gaat beïnvloeden. De natuur heeft al aardig zijn ding gedaan, want in de binnenkant groeit al aardig wat mos en ook het hout lijkt aardig verweerd. Omringt door (wilde) veld bloemen staat het prachtig mooi in het oog en valt mij elke keer op als je er langs rijd. Een opvallend detail was de lijnen van een boom in het glaswerk die ik pas zag toen ik het heuveltje op klom om alles van dichtbij te bewonderen. Het naamplaatje wat overigen niet maar voor de helft te lezen is, is dus ook al aardig beschadigd. Het beeld staat nu bijna 10 jaar en was dus geplaatst in 2012 ik ben erg benieuwd hoe het in de toekomst verder teruggenomen word door de natuur.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page