top of page

Kunst in Coevorden (deel 10)

Vanmorgen bedacht ik me, het is weer vrijdag, dus er moet weer een blog komen. Ik denk dat het zo'n half 9 was en ik was vanuit bed te bepalen hoe mijn dag eruit ging komen te zien, omdat het inmiddels ook al zomervakantie is hier in huis. Mijn oudste kreeg later op de dag een vriendje over de vloer en het weer is iets minder mooi dan de voorspellingen waren. En dat nou net terwijl het ik de kinderen beloofd had om naar de Klinkenvlierse plas te gaan.

Een bak koffie verder en eigenlijk wist ik nog niet wat ik zou willen met de dag. Toch was ik inmiddels wel aan het bedenken welk kunstwerk ik vandaag zou bespreken. In mijn hoofd heb ik een aantal die ik steeds wil opzoeken, maar als puntje bij paaltje komt dan zoek ik steeds andere kunstwerken toch eerst op. Ik weet dat er in het Heutzenpark een paar staan die ik nog niet opgezocht heb. Naar een beetje zoekwerk op internet wist ik wat de planning ging worden. Toch naar het water en dan eerst langs een beeld in het park.

 


In het Heutzenpark staat een beeld gemaakt mooi cream witte steen en heeft een voetstuk van graniet. Het is een 3 meter hoge monument die gemaakt is ter ere en ter herdenking van het bevrijde Coevorden door Meindert van der Thijnen. Op het beeld staan een aantal teksten Zo is één :30 DEC. 1672

alsoo is deeze overwinninge ons van den hemel gegeeven,
daarvan godt alleen de eere moet hebben, en seggende,
het is van den heere alsoo geschied,
en het is een wonder in sonse oogen

m. v.d. thijnen

En ja zo staat de tekst er echt op dit was de spelling uit deze tijd ( dat wil zeggen 1925 de tijd dat dit beeld geplaatst werd.)

Op de zijkanten staan ook nog teksten. Aan de ene kant staat:


eerste steen gelegd door
h.m. koningin wilhelmina
6 juni 1924

En de andere kant heeft de tekst:


het dankbaar nageslacht
aan coevordens held
2 sept. 1925
dagteekening onthulling

Dit heb ik even lopen uitzoeken want naast het hele geschiedenis en bevrijding rond om Coevorden was ik best wel nieuwsgierig om het feit dat de naam onze voormalige koningin er op staat. Wat blijkt? Koningin Wilhelmina is in 1924 naar Coevorden gegaan om "een eerste steenlegging te doen" voor dit beeld. Nou ontdekte ik door een hele oude foto dat het beeld waar de koningin voor aanwezig was een heel stuk kleiner is dan het beeld hedendaags. Ze heeft de eerste steenleging gedaan bij een beeld die van gips was gemaakt voor dit aangelegenheid. Het beeld dat nu staat was pas klaar in oktober dat jaar en het zou f 2000,00 gekoste hebben ( weet je nog uit mijn vorige blog? de f staat voor guldens de valuta die we hebben gehad in Nederland voor de euro). Het kunstwerk en monument is op 2 september 1925 onthuld en is gemaakt door August F.H. Falise.


Een andere ontdekking wat ik deed over het beeld zelf is dat zijn sokkel of voetstuk over de jaren is verandert. In het verleden stond het op een gemetselde sokkel zoals te zien is op de foto die ik vond waar koningin Wilhelmina de eerste steenlegging deed. (klik hier voor de site) Ergens in de afgelopen jaren is deze sokkel vervangen. Een foto uit 2008 gaf de oude sokkel nog weer en in 2015 na een herplaatsing vanwege een schoonmaakbeurt staat hij op een donkere graniet of marmeren sokkel. (Stenen herkennen niet mijn sterkste).

Zonder de hele voorgeschiedenis te kenen van Coevorden en alle veranderingen, want ik woon hier pas sinds april 2018 vermoed ik dat bij de schoonmaakbeurt ook deze nieuwe sokkel hoort.

 

Genoeg over het kunstwerk en monument zelf, want de geschiedenis en dus de reden van het beeld is op zichzelf ook erg interessant. Zo was er in 1672 een bisschop die een groep Munsterse troepen aanstuurde en Coevorden had. Meindert van der Thijnen die tot vlak voor de belegering een schoolmeester en koster was woonde binnen de muren van de stad. Deze bisschop Wou Groningen ook veroveren en dat lukte hem niet. Meindert is hulp gaan halen bij Groningen met het plan die hij verzonnen had om Coevorden terug te nemen wanneer de grachten bevroren waren. Zo hadden ze namelijk veel makkelijker toegang tot de stad. Op een miste decemberse ochtend hebben ze Coevorden vanaf drie kanten aangevallen en in een uur vluchtte de vijandelijke bezetting en na een kort vuurgevecht konden ze de stad via de grachten binnenvallen, werd het kasteel ingenomen en gooide ze de belegde Friese poort open, zodat de ruiters ook binnen konden komen.

Meindert kreeg een helden status en is later nog een flinke periode burgemeester geweest van Coevorden. Ongeveer 35 jaar na deze overwinning is hij gestorven.Recent Posts

See All

Comments


bottom of page